Gode tips til babysvømming

Forberedelser hjemme

Når det nærmer seg at dere skal begynne på babysvømming, er det lurt med noen forberedelser hjemme. Bad gjerne sammen med barnet i badekaret, hell litt vann over hodet til barnet slik at det blir vant til å få vann i ansiktet. Dykk aldri barnet hjemme! Har dere ikke badekar, så stå i dusjen med babyen inntil magen, det vil da kjenne vannet som renner over kroppen. Senk gjerne vanntemperaturen litt – i bassenget er det mellom 33-35 grader.


I garderobene

Sett fra dere barnevogn i gangen. Barnesete/bærestol må evt tas med inn i bassengrommet, kan ikke settes igjen i garderoben. Kle av barnet yttertøy, så kan du selv gå og ordne deg, dusje o.l. (barnet trenger ikke dusje før bading). Kle av barnet til slutt, pakk det godt inn i et håndkle og gå ut til bassengområdet. Etter badet trenger man kun å skylle av klorvannet. Tørk barnet godt, kle på innetøy og la de sitte å vente til du selv er ferdig. Vent med yttertøyet til dere er klare til å gå, dette pga. temperaturforskjeller ute og inne (gjelder spesielt om vinteren).


I bassenget

Første gangen dere skal i bassenget, er det fint om dere føler dere vel forberedt. Vær ute i god tid, slik at det ikke blir stress og mas – barnet oppfatter lett sinnstilstanden din! Trøtte og sultne barn er ikke særlig motivert for noe som helst, så det er fint om dere kan planlegge både søvn og mating. Badingen bør foregå i en trygg og rolig atmosfære. Gråter barnet og ikke vil roe seg, kan man gjerne prøve å amme i bassenget. Hvis ikke, gå opp på kanten og pakk barnet godt inn i håndkledet. Det er viktig at badestunden blir positiv, gå heller ut av bassenget før barnet blir for sliten. Noen barn kan trenge lengre tid enn andre på å venne seg til badesituasjonen, snakk med instruktøren hvis dere er usikre. Barn inntil 2 1/2 – 3 år skal bruke en Swim Nappy/Happy Nappy badetruse på seg i bassenget, eldre barn kan etterhvert bruke vanlig badetøy. Glatte gulver er noe av det farligste vi har i en svømmehall. Derfor er anti-skli-sokker påbudt fra krabbe-alder. Vi anbefaler å begynne med sokker med en gang, slik at barnet venner seg til dette. Dere kan ha vanlige sokker de første mnd.


Vannkvalitet og badets lengde

Alle bassengene inneholder klor. Både for barn og voksne er det best med så lite klor i vannet som mulig. Den største grunnen til forurensing av bassenget er dessverre de voksnes skyld, fordi altfor mange ikke dusjer før de går i bassenget. Full såpevask av kropp og hår er derfor viktig for å kunne holde klorinnholdet nede. Dette kommer alle til gode i form av økt trivsel!


Sykdom og helsemessig forhåndsregler

Det finnes ingen risiko med babysvømming, men ved feber, øyebetennelse, åpne sår o.l. bør man bli hjemme til barnet er friskt igjen. Astmatikere, barn med atopisk eksem o.l kan også gå på babysvømming, rådfør dere med barnets lege hvis dere er usikre!

Ring gjerne til oss hvis det er noe dere lurer på – kanskje dere vil ha en prøvetime eller to før dere bestemmer dere!